Portugal voorzitter EU vanaf 1 januari: Pffff…… is de enige passende reactie

0
1574
Portugese grens (inkomend vanuit {Portugal) nabij Caia Foto :© Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Vanaf 1 januari a.s. heeft Portugal het voorzitterschap van de Europese Unie. Van de diepe geschiedenis tot en met de dag van vandaag is Portugal in alle opzichten een bijzonder land. Een land met warme en veelal lieve mensen, een eenvoudige maar goede keuken en een resem van politieke problemen die rechtstreeks of onrechtstreeks van invloed zijn op het leven van iedereen in Europa. In de komende weken brengen wij u een serie verhalen over Portugal in het kader van het voorzitterschap van de Europese Unie. Vandaag een inleidend verhaal.

Warm waterbron, zwavelhoudend op het eiland Sao Miguel, Azoren, Portugal
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Je hoort er in de Nederlandse en Vlaamse pers weinig over. Portugal. Een prachtig land gelegen op het Iberisch schiereiland, met aan de ene kant Spanje als buur en de andere kant de Atlantische Oceaan. Met de Azoren als eilandengroep midden in de “Atlantiek” en het bloemeneiland Madeira wat gewoon bij Portugal en dus de Europese Unie behoort.

Zicht op Portugees fort in Mindelo, voormalige Portugese kolonie op het eiland Sao Vicente, Kaapverdische Eilanden
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het huidig Portugal is een slap aftreksel van het machtig en groots Portugal wat het ooit was. De Portugese kolonie Macau werd aan China overgedragen. Kaapverdië, Guinee Bissau, Mozambique, Angola, Brazilië, Ghana (met een gedeelde Nederlandse historie), Zanzibar en Oost-Timor. Het is maar een greep waar de Portugezen ooit de de scepter zwaaiden. Als ik in het Kaapverdische Mindelo, gelegen op het eiland Sao Vicente , langs de strandwegen rijd valt meteen de typische bouw van een fort in Portugese stijl op.

Man op ouderwetse trike met hondje, in Furnas, Azoren, Portugal
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Van het eens zo rijke  Portugal is weinig meer over. Portugal is thans een van de armere landen van de Europese Unie. Na de Anjerrevolutie van de jaren 70 van de vorige eeuw, waar het rechts-dictatoriaal regime op vreedzame wijze omver werd gegooid volgden er jaren van socialistische en communistische heerschappij en invloed. Ondanks alles werd Portugal lid van de NAVO en werd het opgenomen in de familie van de Europese lidstaten.

Muurschildering in Lissabon voor de Avanti-feesten (feesten van de communisten in Portugal) in september 2020, midden in de corona-crisis
Foto: © Peter-VIncent Schuld


Tot op de dag van vandaag is de communistische invloed in het land makkelijk waarneembaar. Midden in de corona-crisis organiseerde de Portugese communistische partij de zogenaamde Avanti feesten in Seixal, net onder Lissabon met drank, muziek en een hoop politiek geleuter.
Onder menig brug en verlaten plek zijn er muurschilderingen te zien waar de Portugese communisten hun voorliefde voor deze bedenkelijke links- extremistische  ideologie aan de dag leggen. Wat is dat toch met dat land? De lange arm van de socialisten en communisten in de Portugese samenleving is tot op de dag van vandaag is merkbaar. Maar het land kampt met ook met een jeugd die nauwelijks geïnteresseerd lijkt zijn in de politiek en vergeten is onder welk juk het land heeft moeten lijden.

Protest tegen “lage salarissen” via een muurschildering onder een brug van de Portugese communistische partij in Sétubal
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Portugal lijdt nog steeds. Het land lijdt onder corruptie en grote malversaties. Als we echt eerlijk zijn moeten veel Europese lidstaten die Polen en Hongarije verwijten een lamentabele rechtsstaat er op na te houden, eerst eens naar zichzelf te kijken. Ik wijs even met de vinger naar Nederland, waar de toeslagenaffaire heeft aangetoond dat de rechtsstaat willens en wetens werd ondermijnd door de Nederlandse belastingdienst waardoor burgers willens en wetens de vernieling in zijn geholpen. Nederland heeft Polen en Hongarije geen lessen te leren. Maar ook Portugal heeft andere landen geen lessen te leren.

Kunst met genderneutraliteit als onderwerp nabij Meco, Portugal
Foto: © Peter-Vimcent Schuld

In bepaalde en grotere delen van Portugal, met name in de streek Alentejo wordt de LHBT-gemeenschap c.q. mensen die een andere seksuele geaardheid hebben tot op de dag van vandaag met de nek aangekeken. “Ga maar naar de dokter en vraag om medicatie” is een veelgehoorde uitspraak in deze armere en conservatieve streken waar zeker de communisten een grote aanhang hebben. Ja Portugal kent op zijn minst één plek waar de LHBT-gemeenschap vrijelijk hun identiteit kan beleven en dat is Meco, een gehucht aan het strand vallende onder de gemeente Sesimbra. Bars en restaurants, de moraal is hier een stuk vrijer.  In het buitengebied staat een voormalig elektriciteitshuisje waarop levensgroot een persoon in genderneutraliteit is geschilderd. Het symboliseert de ruimdenkendheid waar zo naar gestreefd wordt. Het plaatsje kent als symbool van de ruimdenkende opvattingen een officieel naturistenstrand. Voor het overige wordt de vrije moraal vaak beleefd achter de gesloten deuren van al dan niet grootstedelijke huizen en appartementen.

Laadpalen voor stekkerauto’s met duurdere types elektrische auto’s in Lissabon, Portugal Foto: © Peter-Vincent Schuld

Al in 2009 stuurde Portugal aan op vergroening van haar wagenpark en sprak de toenmalige regering over de uitbouw van een elektrisch wagenpark in het land. Dat in een land waar de inkomens ver beneden het Spaanse, Nederlandse, Belgische en Franse inkomen liggen. Autofinancieringen zijn te verkrijgen op 120 maanden, dat is dus 10 jaar. Ook op dit verhaal komen we later uitgebreid terug. In en rond de grote steden zijn er tal van laadpalen te vinden, daarbuiten wordt het een ander verhaal. De Portugese overheid financierde zelfs de energie en de “getankte” elektriciteit wordt, net zoals het wagenpark nog steeds zwaar gesubsidieerd terwijl de kosten van brandstof torenhoog zijn. Tja, de groene ideetjes moeten ergens van betaald worden.

25 April brug over de rivier de Taag in Lissabon, Portugal
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Portugese grensbewoners gaan daarom vaak in Spanje tanken.
Met Europees geld zijn er een hoop wegen aangelegd in Portugal en zijn er tal van andere infrastructuren tot stand gekomen. Niet zelden met de vernietiging van unieke natuur tot gevolg. Van de tolwegen wordt niet in hoge mate gebruik gemaakt. Waarom? Voor de gemiddelde Portugees zijn de tolwegen niet te betalen, dus kachelen zij binnendoor. Om vanuit het zuiden Lissabon te bereiken ben je altijd gehouden de tolbruggen te pakken, dan wel de Vasco da Gama brug, of de oudere 25 April-brug. Gelet op het handels-, toeristen en forensenverkeer renderen deze twee tolbruggen wel degelijk en niet zo’n  beetje ook.

Filiaal van de Banco Esprito Santo in Lissabon met voor de bank een man die in zijn portemonnee kijkt
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Ook een bankenschandaal bleef de Portugezen niet bespaard. Op een frauduleuze manier ging de bank Banco Espirito Santo (BES) ten onder en gaf letterlijk de geest. Ter verduidelijking: Banco Espirito Santo betekent Bank Heilige Geest en werd gesticht door de familie genaamd Espirito Santo. In één jaar verloor de bank 9,2 miljard euro (2014). De eens zo beroemde Banco Espirito Santo ging onderuit. De Portugese centrale bank sprong in de financiële catastrofe en middels het Portugese Resolution Fonds werd er 4,4 euro miljard op tafel gelegd. Hiermee kwam een eind aan een tijdspanne dat de bank in private handen was.

Kantoor Novo Banco in Lissabon, Portugal
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De bank werd opgesplitst in een “good bank” met alle  renderende leningen en renderende activiteiten en kreeg de veelzeggende naam Novo Banco (Nieuwe Bank) . De bank met de slechte kredieten en discutabele assets) bleef over als de “bad bank”. Aangetoond werd dat de toenmalige CEO van de bank tot 21 keer toe de aanwijzingen die hij kreeg van de Portugese Nationale Bank, gewoon naast zich neer had gelegd. Het Portugese Banking Resolution Fund is een samenwerkingsverband van de Nationale Bank van Portugal en het consortium van Portugese banken. In 2018 werd 75% van de aandelen in Novo Banco verkocht aan het Amerikaanse Lone Star Fundings voor 1 miljard euro. Aan de zijde van het nieuwe Novo Banco werd openlijk getwijfeld aan de integriteit van de Portugese Nationale Bank. De Portugese Nationale Bank onttrok 2,2 miljard aan “assets” van Novo Banco en stak deze in de bank der slechte kredieten “Banco Espirito Santo. De directie van Novo Banco startte een gerechtelijke procedure tegen  de Portugese Nationale Bank omwille van voornoemde feiten en het omwille van het feit dat de Portugese Nationale Bank zich niet hield aan de Europese (banken) wetgeving en de principes van de Portugese wetgeving.
Het bankenschandaal zoals hierboven vernoemd is wat symbolisch voor de rechtsstaat in Portugal. Iedereen doet maar waar die zin in heeft en de overheid is vaak geen betrouwbare partner tenzij je het “betrouwbaar partnerschap koopt of de goede relatie hebt “. Dit alles is natuurlijk een rechtsstaat onwaardig. Maar ook daar zullen we nog een verhaal over brengen. Helaas is de ondeugdelijkheid van het rechtssysteem in Portugal doorgedrongen tot de top van de magistratuur zoals we u in een aangekondigd volgend verhaal zullen proberen aan te tonen.

Openbaar WiFi-netwerk in het Portugese Sintra mede gefinancierd door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De Portugezen zelf zijn het gesjoemel zat en het vertrouwen in de reguliere politieke partijen is ver weg, zoals in zowat ieder land. Strakke handhaving van Europese regels door de Europese instituten zullen ertoe moeten leiden dat het Portugese openbaar bestuur de belangen van de burger weer voorop zet, hoe tegenstrijdig dit in de oren van veel mensen moge klinken. Portugal eet duchtig mee uit de ruif van Europese subsidies. De door de Europese landen afgesproken Lissabon Strategie (ja wie kan de naam bedenken? Maar het is tot stand gekomen tijdens een Europese Raad in Lissabon) was voor de Portugezen een bittere noodzaak. Immers tot voor een tiental jaren terug had slechts een beperkt deel van de Portugezen eenvoudig toegang tot het internet.

Silves: symbool van Portugese historische migratie? Op de voorgrond een oude Romeinse brug, op de achtergrond een Moors fort
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Portugal gaat op 1 januari a.s. dus het voorzitterschap van de Duitsers overnemen. Op het Portugese “blaadje” komt dus ook het asiel- en migratiebeleid. Nu heeft dat een interessant kantje. Na de Grote Volksverhuizing en de val van het West-Romeinse rijk namen de Visigoten (Oost-Germaans volk) het Iberisch schiereiland in. Op de foto hierboven ziet u ook het Portugese stadje Silves met voorin de foto een Romeins bruggetje en achter een kasteel dat door de islamitische Moren werd gebouwd. De Visigoten kregen onderling mot met elkaar en vroegen Moors-islamitische stammen om als gastarbeiders met hun te komen vechten tegen andere Visigotische edellieden. De islamitische Moren gingen niet meer weg, sterker ze namen heel het Iberisch schiereiland en een stuk van zuidelijk Frankrijk in bezit. Het heeft 800 jaar geduurd alvorens het Iberisch schiereiland weer “Moortje-vrij” was. In die tijd behoorde “Al-Andalus” (de Arabische benaming voor Spanje en Portugal) tot het Kalifaat van Omajjaden met als hoofdstad het thans Syrische Damascus. Ja, ja, vroeger was het ook al een bende. Maar hoe kwam het dat de islamitische moren het  Zuiden van Europa innamen? De Visigotische koning Roderik werd in 711 na Christus vermoord en de Moren namen toen het zuidelijk stuk Europa in. Ze kwamen tot het Franse Poitiers en daar werden de moorkoppen een kopje kleiner gemaakt en moesten hun opmars staken. Het duurde nog tot en met de 13e eeuw voordat zal allemaal “naar huis” gingen of onder de zoden lagen.

Fort van Bélem aan de monding van de Taag in Lissabon,
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ondanks dat onder de islamitische wetgeving moslims voor eeuwig en op één plek begraven zouden moeten liggen is mijn operatie “bot vangen” in het Zuiden van Europa niet geslaagd. Ik heb zelf nog geen Moors skelet opgegraven. Dus ja, dit deel van Europa heeft al wat “immigratieproblemen” gekend. Die periode wordt de “reconquista” genoemd, de herovering, sommige historici noemen het gewoon de “conquista” (verovering) omdat daarvoor er geen sprake zou zijn van een Iberisch land, iets wat toch wat apart is, want het land werd van origine niet bewoond door louter cactussen. Overal, ook in Portugal vindt u Moorse fortificaties en kastelen. Toen het Portugese rijk ontstond, gingen de Portugezen overal zelf forten bouwen om zich te verdedigen tegen indringers allerhande. Een voorbeeld daarvan is het prachtig fort van Bélem in Lissabon.

Afrikaanse immigrant sjouwt bouwafval op “Afrikaanse” wijze in Lissabon, Portugal Foto: © Peter-Vincent Schuld

Enfin, hedendaagse immigratie in Europa. of dit in goede handen is bij de Portugezen is maar zeer de vraag. Uw redacteur woonde zelf tot bijna 10 jaar terug in Portugal en nam recentelijk het verschil waar in de samenstelling van de bevolking in bijvoorbeeld Lissabon. Een substantieel aantal inwoners is in die korte periode komen te bestaan uit mensen van vreemde origine waarvan slechts een deel makkelijk integreert en dan met name de Brazilianen. Portugal kent in de laatste jaren sinds de laatste jaren een grote instroom van asielzoekers  en in het heetst van het Europese asieldebat onder de linkse regeringen van het land werden de deuren toch meer opengezet zonder te veel te kijken naar aspecten van staatsveiligheid en stabiliteit.  Polen en Hongarije blijven lekker dwarsliggen bij asiel- en migratievraagstukken en dus zal het daarop volgend voorzitterschap van Europa ook moeten concluderen dat de Europese bevolking helemaal niet zit te wachten op instroom van mensen van vreemde origine uit lagere sociale klassen en zonder vaardigheden die niet bijdragen aan de samenleving. Objectief kan vastgesteld worden dat mensen die vluchten voor rigide en onderdrukkende regimes zoals het Iraanse regime op meer compassie kunnen rekenen van de bevolking. De Portugese regering ziet dat allemaal wat anders.

Zijn de Portugezen soms wat naïef?  Gelet op hun van nature vreedzaam en goedgelovig karakter lijkt het er wel op. Maar juist omwille van die vriendelijkheid van de Portugezen als volk is het er goed toeven.

Sagres bierbrouwerij in Portugal
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Overigens, ook het belangrijkste biermerk van Portugal is in buitenlandse handen. Wilt u lachen? Sagres bier is in handen van……Heineken. Proost.