Russisch Bryansk waar de waanzin nooit stopte en symbolen vraagtekens oproepen

Vlag van de Russische oblast Bryansk

door Peter-Vincent Schuld & Christel Dubos

Rusland, wie in de geschiedenis kijkt ziet een aaneenschakeling van geweld, moordlust en waanzin. De oblast Bryansk is daar geen uitzondering op. We pakken een willekeurige bestuurlijke regio (oblast) en we leggen deze eens onder de loep. Helaas niet vanuit Rusland zelf. Al hadden we dat zeer graag gedaan maar de politieke situatie in de Russische Federatie en de recentelijke arrestatie van de buitenlandse  journalist Evan Gershkovich, die voor de Wall Street Journal actief is, hebben een streep gezet door onze aspiraties om een kijkje te gaan nemen in Rusland zelf. Dat laatste doet zeer. Waarom? Omdat Rusland één van de meest interessante landen is van het Europese continent, met een fascinerende geschiedenis, een prachtige natuur en omwille van de oude historische banden die we met Rusland hebben.

Zal het ooit weer rustig worden? Zullen de vijandelijkheden ooit staken?

Standbeeld voor Koning Willem II in Tilburg, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Koning Willem II en de Russische connectie

De Nederlandse koning Willem II was getrouwd met de dochter  genaamd Anna Paulowna, van de Tsaar Paul I en werd daarmee Koningin der Nederlanden en Groothertogin van Luxemburg. Zes jaartjes was zij, toen haar vader, de voornoemde Tsaar werd vermoord en haar broer als Alexander I zijn vader opvolgde. Een halve eeuw daarvoor vochten Nederlanders die waren ingelijfd in het Franse leger van Napoleon nog tegen de Russen, waarbij ze werden teruggedrongen, en de troepen van Napoleon, waaruit ook weer Nederlanders deserteerden vonden letterlijk hun Waterloo in Belgische Waterloo. Landsgrenzen zijn zo dynamisch als de fronten en de dagen als waarop er gevochten wordt en gevochten werd.

Waarom Bryansk

Screenshot van 32 Kon TV met het kenteken voorzien van de Russische regiocode 32 die verwijst naar de Russische oblast Bryansk
Beeld: © 32 Kop TV

Maar waarom dan nu een oog op Bryansk? Ons oog viel op een video op Youtube van een man die zich 32 Kop TV noemt en zich bezighoudt met waar we het al vaker over gehad hebben, het uit de grond halen van oude metalen uit de Sovjet-tijd. Zijn kenteken draagt eveneens de regiocode “32” en dat nummer aan de rechterzijde boven de nationaliteit die op de kentekenplaat staat vermeld, verwijst weer naar de oblast Bryansk.

Man, bekend onder de naam 32 Kop TV wijst naar een “totempaal” met daarop Slavisch paganistische symbolen.
Beeld © 32 Kop TV

In een van zijn filmpjes wijst de man naar een soort van totempaal. Op de de totempaal is links het Slavisch paganistisch (heidense)  symbool voor de zon te zien, de cirkel met haken die de Kolovrat genoemd wordt met daarnaast een runenteken en rechts zien we het runenteken terugkomen met op een hakenkruis gelijkend symbool afkomstig uit het Slavisch paganisme.

Russische fascistische vlag volgens “Commadante” gemaakt door Kristberinn via Deviantart Beeld: © Kristberinn

De verzameling symbolen die we op de totempaal in het Russische Bryansk tegenkomen, komen we ook tegen in mouwemblemen en andersoortige patches. Het heidens Kolovrat-symbool komen we weer tegen op een een Pinterest-pagina van een zekere “Commadante” die meldt dat hij een vlag aantrof op de website kristberinn.deviantart.com en meldde dat het zou gaan om een fascistische Russische vlag. We doken even verder in de maker “Kristberinn” en we ontdekken dat hij of zij vlaggen en symbolen creëert. De vlag die we zagen lijkt een hersenspinsel te zijn van “Kristberinn”.

De pagina van Deviantart op het internet waar Kirstberinn de vlaggen publiceert is niet meer toegankelijk
Beeld: © Deviantart

De pagina waarop kristberinn.deviantart.com de ontwerpen aanbiedt blijkt offline te zijn. Is deze persoon goed in het maken van vlaggen en symbolen. Ja, hij of zij gebruikt bestaande symbolen en plaatst deze in een eigen context. Dat deed deze persoon ook met het wapen van Vinland dat verwijst naar een stuk Noord-Amerika dat door de Vikingen zou zijn ontdekt en zijn veroverd

De “vlag en het wapen” dat werd gemaakt voor “Vinland” door Kristberinn
Beeld © Kristberinn

Kristberinn gaf het een eigen vlag die niet in de geschiedenis terug te vinden is inclusief het Nordic Cross dat we ook terugvinden in de vlaggen van Noorwegen, Finland, Zweden, Denmarkenen en IJsland.
Maar komt het oude Kolovrat-symbool uit het niets voor in de reeks van hedendaagse extremistische symbolen?

screenshot van de rechts extremistische website tightroperecords.com

Nee. We komen terecht op de website “tightroperecords.com, een extremistische white supremacy site waarbij het runenteken en de Kolovrat terugkeert, gemaakt in een setting die op zijn minst fascistisch en rechts extremistisch aandoet. Ver zitten we niet van de feiten.

De Amerikaanse rechts extremistische website tightroperecords.com laat zien wat voor emblemen er nog meer gekocht werden door kopers van het Korovrat-Runenembleem

Volgens de website zijn de kopers van dit embleem ook de klanten die SS-symbolen en  patches met hakenkruizen kochten.

Screenshot van de uitleg die Perunika.org geeft aan het Slavisch Korovrat-teken
Bron: © Perunika

In schril contrast staan de beschrijvingen en bemerkingen bij de verkoop van dit symbool op de website van perunika.org. dat allerlei tactische uitrustingsstukken verkoop voor outdoor en paramilitaire activiteiten en gevestigd is in Ljubljana, Slovenië. Zij stellen dat het louter een paganistisch symbool voor de zon is die werd gegraveerd in houten monumenten nabij de laatste rustplaatsen van gesneuvelde personen en het eeuwige leven symboliseert. De website meldt dat “u zich niets wijs moet laten maken daar de Kolovrat een niet politiek symbool is gelijk alle Slavische paganistische symbolen. Hierbij merken wij wel op dat paganistische symbolen en runentekens aanhoudend gebruikt en misbruikt worden door extremistische lieden die daarmee de eigen etnische superioriteit benadrukken en daarmee subsidiair vaak haat tegen anderen symboliseren, schuilend en verschuilend achter symbolen. Daarop komen we terug in een reportage over de Externsteine in Duitsland, dat door nazi’s ook werd gebruikt en misbruikt als een oord van het occulte onderdeel van het nationaal-socialisme.

Geschiedenis en de “zombiegeneratie”

Vrouw prefereert mobiele telefoon in plaats van om haar heen te kijken op straat in Gävle, Zweden
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Moord, veroveringen, afslachten van de tegenstander of andersdenkenden,  het is in Europa en elders in het afgelopen anderhalve millennium niet anders geweest. Maar wie interesseert zich nu voor het vak “geschiedenis” ? De jeugd houdt blijkbaar bezig schermpjes op hun mobiele telefoon waarop ze laten weten wat ze gegeten hebben en wat ze straks gaan doen of laten en anders is  het wel een of ander spelletje. De zombiegeneratie? Beïnvloedbaar door extreem korte slogans? Het heeft er enige tot alle schijn van.

Terug naar Bryansk

Het wapen van de Russische oblast Bryansk met de communistisch hamer en sikkel


Tijd om weer terug te keren naar Bryansk , het wapen van de oblast draagt net zoals de vlag van de Oblast de communistische hamer en sikkel. Een bij velen gehaat symbool, bij enkelingen die een serieuze stoornis hebben tussen de oren, een geliefd symbool. Wat vaststaat is dat haat, moord en oorlog de regio altijd in haar greep heeft gehad. Deze Russische oblast grenst aan Oekraïne en aan Belarus. Langzamerhand komen bij een interessante realiteit aan. Landsgrenzen zijn dynamisch en door de eeuwen en decennia heen verlegd, en zoals EU- hoge buitenland vertegenwoordiger Josep Borrell  terecht opmerkte, helaas vaak door oorlogen. Wanneer houdt die waanzin nu eens op? Opnieuw die prangende vraag. Weer worden we naar de geschiedenis gezogen.


De kanonskogels en het wapen

Vlag van de stad Bryansk, hoofdstad van de gelijknamige oblast

De vlag en het stadswapen van Bryansk laat niets aan meerdere uitleg over. Een ouderwets kanon en ronde kanonballen. Als dat in het stadswapen staat betekent dus dat die dingen gebruikt zijn. Niet om oud- en nieuw te vieren maar om je te verdedigen. Zo ook hier. Archeologische opgravingen, zo leren we gedurende de research dateren de stad rond 985 na Christus. De stad zou voor het eerst in de documenten zijn terug te vinden in 1146 na Christus als onderdeel van het vorstendom Chernikov dat weer onderdeel was van Kievan Rus, zeg maar een niet geheel vrijwillige unie van vorstendommen.

Wapen van het vorstendom Chernikov dat delen van huidig Rusland, Belarus en Oekraïne omvatte

Wat interessant is, is dat het toenmalige vorstendom Chernikov omgerekend naar het heden, ook delen van Belarus en Oekraïne omvatte. In 1246 na Christus werd het vorstendom geconfronteerd met een invasie van Mongolen en Tataren. Het vorstendom Chernikov werd vernietigd en de regerende vorst Prins Mikhail werd geëxecuteerd. Het tijdperk was de bodem waarop het vorstendom c.q. prinsdom Bryansk werd gesticht, en waarbij  Prins Roman Mikhail , zoon van de omgebrachte Prins Mikhail (senior), de troon in handen kreeg.

Het stadswapen van de Bryansk, hoofdstad van de gelijknamige oblast Bryansk

Weer volgde er een verovering van Bryansk, ditmaal in de 15e eeuw door Groot Prins Algirdas van Litouwen. Lang duurde het allemaal niet. Het jaar 1500 was nog niet koud aangebroken en de Groot Prins van Rusland trok ten strijde tegen Litouwen en veroverde Bryansk op de Litouwers en werd ingelijfd in het Prinsdom Moskou. Litouwen wilde het terug en gedurende de unificatie met Polen (Litouws Poolse Gemenebest) in 1569 werd daar ook op ingezet maar het Prinsdom Moskou verdedigde en fortificeerde de stad Bryansk, het we nu nog terugzien in het stadswapen.

Het keizerlijk wapen van het Tsarendom van Kievan Rus, de Romanov dynastie


Onder Tsaar Peter de Grote, we maken even een sprong naar 1708 werd Bryansk een stad onder het Gouvernement van Kiev. Op de rivier de Desna werden er marineschepen gebouwd die het Flottille van Bryansk werd genoemd  gedurende de zoveelste oorlog met het Ottomaanse Rijk. Hier keren we weer terug naar een vorig verhaal van ons over Moldavië dat ook ongevraagd de Turken over de vloer kreeg. Bryansk ontwikkelde zich tot een industriële regio. De regio kreeg te maken met de bezetting door de troepen van Napoleon. Geen hel, verdriet en onheil werd de regio bespaard.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog verschanste zo’n 60.000 partizanen zich in de bossen en waren in staat om de opgerukte nazi’s zware verliezen toe te brengen in de vorm van het ombrengen van duizenden vijanden tot het in 1943 door het Rode (Sovjet) Leger werd bevrijd. Vandaag de dag is de Oblast Brjansk een logistieke hub binnen de Russische Federatie in relatie tot de zoveelste oorlog in de regio, deze die Rusland thans in Oekraïne voert ten kosten van  ontelbare mensenlevens. Is het ooit anders, wordt het ooit anders?

Logo van de Russische Eurazianistische partij

Hier hebben we een belangrijke vraag te pakken. Rusland lijkt in de greep van het neo-Eurazianisme, een ideologie  die voorziet in een Euraziatische staat met als leidende staat Rusland en het liefste de soeverein geworden Centraal-Aziatische landen binnen haar grenzen wil hebben. In dat geval kan er nooit sprake zijn van een democratie omdat de etnische en religieuze verschillen dermate groot zijn dat je nooit enige feitelijke sociale cohesie kunt hebben zonder deze op een autoritaire manier af te dwingen. Ook hier speelt weer een bepaalde symboliek waar u en ik niet vrolijk van worden.

Vlag van de nationaalbolsjewistische partij in Rusland, waarbij het hakenkruis plaatst maakte voor de hamer en sikkel

Na de val van de Sovjet Unie ontstond er de Nationaal Bolsjewistische Partij waarin huidige ideoloog Alexander Dugin een belangrijke rol speelt. De meegedragen symboliek kent duidelijk een overeenkomst met het nationaalsocialisme van nazi-Duitsland, waarbij het hakenkruis in de vlag plaatsmaakte voor een hamer en sikkel en het wapen van het Duitse Derde Rijk van Hitler werd aangepast voor een enkel koppige adelaar te vervangen door een dubbelkoppige, en het hakenkruis te vervangen door de hamer en sikkel van het communisme.

Het wapen van de nationaalbolsjewistische partij in Rusland waarbij de Duitse adelaar dubbelkoppig werd en het hakenkruis vervangen werd voor de hamer en sikkel.

Hier ontmoette het communisme het fascisme en ze blijken niet ver van elkaar af te liggen qua ideologie. Beide ideologieën zijn totalitair, autoritair en collectivistisch. Dugin heeft nog steeds geen afstand gedaan van zijn nationaalbolsjewisme en zijn neo-eurazianisme. Thans is Dugin vooraanstaand lid van de Eurazianistische Partij en een door president Poetin gewaardeerd ideoloog. De ideologie zelf is een mix van nationaalbolsjewisme, ultranationalisme, isolationisme, antimodernisme, Russisch patriottisme en het bewaren van het Russisch Orthodox geloof. Maar bolsjewisme en religie waren elkaars vijanden gedurende de Sovjet tijd.  Het Aziatisch deel van Rusland en omliggende gebieden zijn vaak en veelal islamitisch dus de ideologie kan het onmogelijk winnen van de realiteit.  De door ultranationalistische en fascistische Russen aangewende symboliek uit het heidendom, het zogeheten paganisme staat weer haaks op de religie die Dugin zegt zo te omarmen. Met een giftige cocktail van allerlei bijeen geschraapte ideologieën, symbolieken en symbolen is het binnen deze kringen weer wachten op ideologische scheuringen en geweld door middel van moord en doodslag. Tsaar Peter de Grote….. wij herhalen zijn woorden “Een Euraziatisch Rijk” is onbestuurbaar”.

Voor de laatste keer keren we terug naar waar dit verhaal begon. Bryansk. Draaischijf in een eeuwigdurende  spiraal van geweld op Russische bodem dat diverse malen “tussentijds” van eigenaar en “uitbater” veranderde. Leuker kunnen we het niet maken en makkelijker ook niet. Dit is een andere definitie van symboolpolitiek.