Russisch gas van Gazprom koerst op volle snelheid door Europa, Oostenrijk nam in 2019 14,1 miljard kuub af

0
675
Gazprom koerst door Europa, inclusief haar wielerploeg en volgwagens hier in het Spaanse Albatera Foto: © Peter-Vincent Schuld

Al zijn er in de politiek en samenleving de nodige anti-Russische sentimenten, het Russisch gas blijft gewoon volop de Europese Unie in stromen.Het is geen geheim dat Europa voor een aanzienlijk deel afhankelijk is van het hoog calorisch aardgas uit de Russische federatie en dus blijft Rusland of u het nu leuk vindt of niet een belangrijke handelspartner van de Europese Unie. Het Corona-virus is misschien slecht voor de economie maar het eventueel wegvallen van Russisch gas zou zijn gelijke niet kennen.

Het Russische Gazprom en het Oostenrijkse OMV werken nauw samen in de productie van gas, de distributie en leveringen, In Oostenrijk is OMV de belangrijkste partner van het Russisch energieconglomeraat. In oktober 2018 kwamen de twee ondernemingen overeen dat OMV een aandeel zou krijgen in het  ontwikkelen van blok 4A en blok 5A van de zogeheten Achimov formaties van het enorme Urengoyskoye gasveld.

Zakelijk zou het er op neer komen dat het aandeel van Gazprom middels verkoop wordt teruggebracht naar 50,01 procent, het Duitse Wintershall DEA houdt haar aandeel op 25,01% en het aandeel van OMV zou uiteindelijk neerkomen op 24,98%. Het gegeven dat basisovereenkomst een zogeheten raamovereenkomst was, betekende dat er details verder uit onderhandeld dienen te worden.

Tankstation van OMV in het Bulgaarse Sofia
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De twee partijen tekenden in Sint Petersburg bijkomende overeenkomst waarin deze wijzigingen verder werden vastgelegd om uiteindelijk tegen juni 2022 een uiteindelijke en definitieve overeenkomst te hebben bereikt.
De kwantitatieve levering van Russisch gas is groot te noemen. In 2019 leverde Gazprom 14,1 miljard kubieke meter gas aan Oostenrijk.

In juni van 2018 werd een overeenkomst bereikt die voorziet in een verlenging van het contract voor gaslevering tot 2040.