Salih Uğur Papadoğan en de Papegaai

0
654
Onze columnist Bernd Timmerman foto © Peter-Vincent Schuld
Salih Uğur Papadoğan en de Papegaai 
door Bernd Timmerman
Troost bieden heeft betekenis wanneer verdriet groot is. Een 51-jarige verkeersregelaar trok zijn vest uit en sprong in het water, zo de diepte in. Er vloog een papegaai over de IJssel die veel verhalen had gehoord. De vrouw in de auto verdronk.
.
De dood is na de geboorte de meest persoonlijke ervaring. Je maakt het allebei één keer mee. Ik zag een oer Hollandse weg, met een bocht waar een auto uit vloog.
.
Was deze auto gerepareerd en besproken in het boek van Kader Abdolah? Komen de ‘vreemdelingen’ nu ‘s avonds naar de bocht om daar eer te bewijzen aan de held?
.
De 75-jarige vrouw die haar weg niet kon vervolgen bracht een dubbel noodlot teweeg. Minstens twee families in rouw door de kou van het water.
.
Konden we maar in de huizen kijken met het verleden van de vrouw in de auto en de man die het verkeer stond te regelen.
.
Namen noemen is betekenis geven aan het leven. Misschien noemen we namen van helden te weinig en die van daders iets te vaak.
.
In de krant stond het verhaal van de twee meisjes in Marokko die geen verkeersregelaar zagen, maar verkeerde mannen tegenkwamen. De namen van de daders zwerven nog door de bergen. De hoofden van twee jonge vrouwen geven ons verdriet.
.
De naam van de 31-jarige man die in een fietsenstalling een einde maakte aan het jonge puberleven van een 16-jarig meisje is bekend en wordt genoemd. We walgen en vragen had het kunnen worden voorkomen?
.
Bij daders met nieuwkomers-namenis er snel een rivier te vinden waarbij mensen elkaar te vaak en te veel napraten in venijn naar de groepen waartoe zij behoren. Zie je wel, zeggen zij dan.
.
De meerstemmigheid verdwijnt, geluiden in soms te bittere oordelen die niets meer met de wandaad hebben te maken, stromen genadeloos door het internetlandschap.
.
Waarom willen we de namen van terroristen onthouden, alleen omdat zij vreemd klinken? Als een alibi om de groep te stigmatiseren zonder nuance.
.
De geboorte van haat start te vaak in de afwijzing van een totale groep. Zonder groepsidentiteiten te bagatelliseren, is iets meer zelfdwang in heksenjacht verstandig.
.
Soms is stilstaan bij gedachten goed. De huizen van slachtoffers en daders kennen veel verhalen die los staan van de ontwikkelingen in huizen van anderen.
.
Ik wil liever de namen van slachtoffers onthouden. De 16-jarige Humeyra uit Rotterdam, de 24-jarige Louisa Vesterager Jespersen uit Denemarken en de 28-jarige Maren Ueland uit Noorwegen, die namen die er zo toe doen.
.
De naam van een held om nooit te vergeten: Salih Uğur Papadoğan. Om te onthouden, ook hij behoorde tot groepen, met verschillende achtergrond.
.
De 51-jarige held met  een vreemde naam die in de IJssel sprong om een vrouw te redden omdat hij deed wat goed was.
.
De papegaaien op social media mogen zijn naam herhalen om zo te zien dat iedereen een eigen verhaal en waarheid heeft.
.
We mogen trots zijn op onze landgenoot.