Drama in hondenfamilie: Beagle Roy overlijdt na het eten van peperkoek,
zijn vriendjes overleven het maar ternauwernood

Peter-Vincent Schuld

Media, met inbegrip van nieuwsuitzendingen staan vol over wat al dan niet schadelijk is voor de mens. Als je elk verhaal 1 op 1
moet geloven kan je amper meer iets in je mond steken wat op middellange of lange termijn schade toebrengt aan je lichaam.
Wat mogen kinderen wel of niet kopen op school, wat steken we tijdens het avondeten in onze mond, zelfs de schoonmoeders
worden met gepaste voorzichtigheid ontzien opdat ze maar een dagje langer zouden meegaan.

Maar hoe zit het met die andere gezinsleden, die er altijd voor je zijn en je uit het diepste van hun ziel verwelkomen
als u thuis komt. Die u komen troosten als u zich verdrietig voelt en die zo afhankelijk van u zijn ?
Inderdaad onze huisdieren. Ze zijn misschien nog wel het kwetsbaarst van allemaal. De huidige gezondheidsmanie
en de anti-suikerrevolte heeft letterlijk moordende gevolgen voor onze onvoorwaardelijke vriendjes.

Carlos van As met zijn hondjes Bo en Bas (c) Foto Peter-Vincent Schuld

Zomaar een dag die zou moeten lopen als alle anderen. Carlos van As, de trotse en zorgzame eigenaar van beagles Roy, Bo en Luca gaat die middag wat boodschappen doen in een nabij gelegen supermarkt in het historische centrum van het Nederlandse Schiedam.
Op dat moment zich niet beseffende dat de dag dramatisch zou eindigen.
Carlos keert die middag terug naar huis met de boodschappen, zet deze op het aanrecht en beseft dat hij een pak melk vergeten is.
Kort daarop verlaat hij zijn huiselijk appartement in de binnenstad om nog even dat ene pak melk te halen.
Bij terugkomst merkt dat zijn hond Bo ernstig ziek is geworden. Het beestje geeft over en heeft verschrikkelijke diarree.
Carlos merkt dat zijn trouwe hondenvriend er niet goed aan toe is en begeeft zich per tram met spoed naar de dierenarts die een kwartiertje verderop praktijk houdt. Carlos beseft dat er iets goed mis is, maar bemerkt nog niet dat er zich een verschrikkelijk drama aan het afspelen is. Bo wordt behandeld en samen keren ze huiswaarts.
Bij thuiskomst wachtte hem een schok, het hele huis is vergeven van braaksel en dunne ontlasting.
Hij treft zijn tweede hondje Roy in een hulpeloze toestand aan. In de keuken valt Carlos zijn oog op een pak peperkoek met suikervervanger Xylitol dat door de hondjes van het aanrecht is gehaald en ten dele is opgegeten. Hij begrijpt dat dit wel eens de oorzaak kan zijn van het zich ontvouwende drama.

Carlos van As met zijn hondje Bo (c) Peter-Vincent Schuld

Opnieuw vangt Carlos ditmaal met Roy vliegensvlug de tramrit naar de dierenarts aan. Terwijl de ijzeren wielen van het tramstel zich piepend over de rails begeven gaat de toestand van Roy hard achteruit. Het arme dier blijft tijdens de rit overgeven.
Bij de dierenarts aangekomen blijkt de toestand van beagle Roy dermate kritiek te zijn dat het hondje bij de dierenarts moet blijven voor intensieve zorgen. De dierenarts neemt contact op met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum bij het Universitair Medisch Centrum te Utrecht waar artsen en dierenartsen permanent terecht kunnen voor vragen met betrekking tot vergiftigingen.
Het blijkt inderdaad dat xylitol de grote boosdoener is. Carlos van As: “Ik heb gezocht op Nederlandstalige websites er was amper wat over te vinden, dit in tegenstelling tot Engelstalige website die vol staan over de gevaren van xylitol voor huisdieren”.

Carlos keert verslagen terug naar huis, er zich terdege van bewust dat Roy het mogelijk niet zal overleven.
Bij thuiskomst is nu ook het derde hondje Luca ernstig ziek geworden. Voor de derde keer begeeft Carlos zich naar de dierenkliniek
alwaar Luca de noodzakelijke zorgen krijgt, maar Luca kwam erdoor. Echter meer en meer wordt duidelijk dat hondje Roy de dag van morgen niet zal halen.

Portret van het aan xylitol overleden hondje Roy
(c) Carlos van AsHet is net zoals bij een mensenleven…. het ene moment loop of dartel je vrolijk rond, op andere moment wordt je plotsklaps uit het leven gerukt. In de vroege morgen krijgt Carlos het hartverscheurende bericht dat Roy het niet heeft gehaald en is overleden.

Roy zou niet meer vrolijk zijn baasje komen begroeten, nooit meer warmt tegen zijn baasje aan komen liggen, nooit meer met zijn lieve puppy-ogen zi baasje onweerstaanbaar aan kunnen kijken. Roy is dodelijk getroffen door xylitol.

Portret van het aan xylitol overleden hondje Roy (c) Carlos van As

Wat is xylitol eigenlijk?

Eenvoudig uitgelegd is xylitol een zoetstof, een suikervervanger dat onder meer te vinden is in berkenbomen en maïs. Uit deze twee natuurproducten wordt xylitol gewonnen en ingezet om in dit anti-suikertijdperk etenswaren, dranken en snoepgoed een zoete smaak te geven.

Carlos van As, het baasje van Roy is vastbesloten de buitenwereld te gaan wijzen op de gevaren van xylitol voor huisdieren.
Roy krijgt hij er niet meer mee terug, maar Carlos is op een missie. Niet om de fabrikanten van etenswaren die xylitol bevatten
met spreekwoordelijke “pek en veren” te besmeuren of aan de schandpaal te nagelen. Immers voor mensen heeft xylitol geen acute gevaarsetting. Carlos wil dat het overlijden van zijn hondenvriendje Roy niet voorbij gaan zonder enige zingeving.

Deze missie gaat weliswaar voorbij aan de beleving van zijn andere twee beagles Bo en Luca. Bo, een beagle die bij Carlos een goed leven kreeg nadat het eerst als testdier had gefungeerd in de cosmeticaresearch, weet zich geen raad. Roy komt weer even thuis en ligt in zijn kistje. Bo wijkt geen moment van het levenloze lichaampje van Roy. Hij geeft het likjes en het aanzicht is hartverscheurend. Hoe onvoorwaardelijk is de liefde dat door een dier gegeven en door een dier gevoeld kan worden? Op het moment dat Carlos het kistje met daarin het stoffelijk overschot van Roy oppakt volgt Bo het kistje. hij kan geen afscheid nemen van zijn maatje. Vanaf het moment dat Carlos Roy overbracht naar het crematorium raakte hondje Bo helemaal het noorden kwijt.

Beagle Bo treurt bij het kistje waarin zijn vriendje Roy opgebaard ligt (c) Carlos van As

Hij sleept het kleedje waarop zijn vriendje Roy altijd lag, voortdurend naar beneden. Het gemis van zijn vriendje valt hem enorm zwaar, zelfs zo zwaar dat hij ophoudt met eten en alleen nog maar zijn vriendje zoekt. Bo is niet te troosten.
De band tussen de drie hondjes was meer dan goed, maar die band tussen Bo en Roy was een onafscheidelijke. Roy kwam na zijn crematie terug naar huis in een mooi doosje. Een heel fijn en waardig aandenken voor Carlos. Maar van een hondje kun je niet verwachten dat hij dit deel van de rouwcultuur en rouwverwerking begrijpt. Immers de vertrouwde geur ontbreekt. Bo bleef dagen aan een stuk zijn vriendje zoeken. Hondje Luca ging met het verlies op haar eigen manier om en deelde het niet net Bo.

Ergens in Nederland was er een Beagle die acuut een nieuw huisje nodig had. Een echtpaar ging scheiden en het hondje werd, hoe onbegrijpelijk voor iemand die echt van honden houdt, “overtallig”. Carlos ontfermde zich over het diertje en zonder ooit de plaats van Roy in te kunnen nemen, verwelkomde Carlos en zijn beagle-familie het nieuwe vriendje genaamd Bas. Bo begon weer te eten en kreeg weer zin in het leven.

Eigenaar Carlos is minstens zo verslagen, maar blijft van plan huisdierenbezitters te gaan waarschuwen.
Kort na het overlijden van Roy neemt het contact op met de fabrikant van de xylitol bevattende peperkoek (Peijnenburg Zero).
Hij vertelt het trieste relaas aan de secretaresse van het bedrijf uit Geldrop.

Korte tijd werd Carlos terug gebeld door Rene Groen, algemeen directeur van Peijnenburg die vol verslagenheid reageerde op de dramatische gebeurtenissen. Het contact tussen Carlos van As en Rene Groen was van meet af aan oprecht en hartelijk.
Peijnenburg-directeur Groen, zelf een trotse hondenbezitter en hondenliefhebber bracht direct in de praktijk waar anno nu
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor staat en zo werd in overleg met financiering door Rene Groen in zijn functie van directeur van Peijnenburg een poster- en flyeractie gestart om huisdierenbezitter te waarschuwen voor de dodelijke gevaren van het ingrediënt xylitol voor de beestjes. Het is de bedoeling dat de posters en flyers zoveel mogelijk op plaatsen terechtkomt waar huisdiereigenaren komen zoals dierenspeciaalzaken, trimsalons, dierartsenpraktijken en dierenhotels.

Hondje Luca ligt bij de baas terwijl Bo en Bas met elkaar op de achtergrond aan het spelen zijn (c) Peter-Vincent Schuld

Roy krijgen we er niet meer mee terug, maar wellicht kan er op deze manier een hoop leed onder huisdieren en hun zorgzame baasjes bespaard worden.

Midden november heeft Facts Found een uitgebreid interview met Rene Groen van Peijnenburg en wij blijven dit onderwerp op de voet
volgen.

1 REACTIE

Comments are closed.