Ter Plaatse: Corona maakt van Spanje Zombieland waar noodtoestand is uitgeroepen en angst regeert

0
3030
Lege schappen in de Mercdona supermarkt in Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Door Peter-Vincent Schuld

Op straat is het naar verhouding stil. De anders zo levendige Spaanse dorpjes zijn spookplaatsen geworden.

De sfeer op straat is alsof er op ieder moment een dodelijke atoombom kan vallen. Niet wetende wanneer, in afwachting van de komst maar hopende dat de bom zal overvliegen. Angst en paniek is in de mensen hun ogen te lezen.

Dit is niet het Spanje dat ik ken. Dit is een land in staat van oorlog. De vijand kan iedereen op ieder moment vanuit het niets toeslaan zonder dat
die is opgemerkt. Het virale coronaleger. De vijand is onzichtbaar waardoor iedereen de vijand wordt. Waar enkele dagen geleden de vriendelijkheid nog overheerste is er sprake van een afstandelijke vijandigheid.

Een klein tabakszaakje ergens in de zuidelijke uithoek van de Spaanse autonome regio Valencia. Voor de toonbank is een stuk tape aangebracht dat de afstand aangeeft die de klant in acht moet houden ten opzichte van de verkoopster. Uw verslaggever is wat groter dan de gemiddelde Spanjaard en de aangebrachte streep lijkt niet meer dan een voetveeg en werd dus door hem over het hoofd gezien.

Op een vijandige en angstige toon, verordonneert de verkoopster om op afstand te blijven. Angst en zwellende agressie in de ogen. Een aantal dagen geleden was dezelfde dame nog de hartelijkheid zelve. Wat doet angst met mensen. Ik identificeer mijzelf snel als journalist. De vriendelijkheid keert opeens een stukje terug en de agressieve angst is menselijke angst geworden. Ze beklaagt zicht over het lakse optreden van de regering. Maar is deze wel zo laks nu de Spaanse regering de Alarmtoestand heeft uitgeroepen en haar voor 15 dagen bijzondere bevoegdheden heeft gegeven?

Toiletpapier, zakdoekjes en tissues zijn op in de Mercadona supermarkt in Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

In de Mercadona supermarkt is het hamsteren geslagen. Het uitroepen van de alarmtoestand zet de Spanjaarden aan tot hamsteren. De schappen zijn leeg.

De medewerksters in de supermarkt reageren wat laconiek op het massale hamsteren. “De Spanjaarden zijn gek geworden” verklaart een nuchtere jonge dame achter de kassa. Hoofdschuddend zien de medewerksters van de supermarkt aan hoe hun winkel wordt leeg gekocht door hun dorpsgenoten.

Ook het fruit is zowat op in de Mercadona supermarkt in Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hier geen agressie. Ondanks dat de spanning onder de winkelbezoekers voelbaar is hangt er wel een sfeer van onverdeelde saamhorigheid.
Hier zie ik weer even het Spanje terug wat ik ken.

Om 12 uur vannacht sluiten alle bars en restaurants tot nader order hun deuren op last van de autonome Valenciaanse regering. Enkele tientallen kilometers verderop gaat het leven in de autonome regio Murcia gewoon door en blijven de tentjes vooralsnog gewoon open.