Umicore kiest voor Polen om batterijfabriek te openen: België heeft het nakijken

Peter-Vincent Schuld

De Belgische metallurgie-reus Umicore (voorheen Union Miniere) kiest definitief voor Nysa in Polen als vestigingslocatie voor haar nieuwe fabriek voor speciale oplaadbare batterijen.

België blijkt wegens torenhoge kosten voor energie te duur te zijn om een kosteneffectieve investering te doen.
De nieuwe productielocatie moest eveneens voldoen aan de voorwaarde dat er voldoende geschoold personeel tegen concurrentiële loonkosten voorhanden is.

Het zal de eerste fabriek in Europa zijn waar kathodematerialen voor herlaadbare batterijen zullen worden gemaakt.

De investering in Polen dient volgens economen toch wat vraagtekens te moeten gaan oproepen over het investeringsklimaat in België waar de gemiddelde loonkosten tot 4 x hoger liggen dan in Polen.

umicore-overpelt
Umicore productielocatie Overpelt, Belgie foto © Peter-Vincent Schuld

Het is voor Vlaanderen een fikse tegenvaller dat de prestigieuze en innovatieve productiefaciliteit in Polen gebouwd gaat worden.
Wel gaat er op het bestaande terrein van Umicore in Olen en Proces Competentie Centrum verrijzen. Umicore stelt in haar persmededeling dat de researchfaciliteit haar vooroplopende positie moet versterken in energie-efficiënte en innoverende productieprocessen die in de hightech-industrie worden toegepast.

Umicore is met meer dan 10.000 werknemers, éën van de toonaangevende firma’s op het gebied van de raffinage en recycling van duurdere scheikundige metalloïde elementen zoals germaniun en metalen zoals kobalt, zink en andere metaalsoorten.

1 REACTIE

  1. Hier gaan we weer. Energie : te duur. Personeelskosten : te duur. Regelgeving : Kafka. Resultaat : we verliezen WEERAL jobs en inkomsten. De politiek maakt het land kapot.

Comments are closed.