Vandaag is Fins voorzitterschap EU begonnen: Finnen gebruiken niet meer woorden dan strikt nodig

0
443
Straatbeeld in het Finse Tampere met op de achtergrond kantoor van de Finse Nationale Bank (Suomen Pankki) met Finnen die al bellend wachten op de bus foto: © Peter-Vincent Schuld

Finnen gebruiken niet meer woorden dan strikt nodig

door Koos van Houdt

Nokia. Een doods dorp op een open plek in de eeuwig ruisende bossen van Finland. Niet zo ver van Tampere, de tweede stad van Finland. Niets van de glans die de naam ooit opriep in de Europese Unie, voordat de Fins/Europese voorsprong op het gebied van mobiele telefonie (GSM) werd opgeslokt door Microsoft.

Ooit was het Finse merk Nokia heel populair en zag je overal reclames zoals hier in de Bulgaarse hoofdstad Sofia
foto: © Peter-Vincent Schuld

Nokia, alleen een groot hotel met alles erop en eraan.Voor de rest: niets. Je kunt je zo maar voorstellen dat twee Finnen er zwijgend aan de bar zitten. Zegt de ene Fin tegen de andere: “Lekker rustig vandaag”. Zegt de andere: “We zouden toch stil zijn?”. De Finnen waren de papierproducenten van Europa. Later netjes omschreven als: communicatiemiddelen.

Het Finse Nokia was wereldleider in mobiele telefonie. Op de foto een etalage met Nokia apparatuur in het Duitse Düsseldorf
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Je kon je goed voorstellen dat in eeuwig ruisende bossen de digitale telefonie werd uitgevonden. Andere middelen om elkaar boodschappen te sturen waren er niet.

Twee Finse Nokia telefoons gezellig aan het strand in Hospitalet del Infante, Spanje
foto: © Peter-Vincent Schuld

Voor de Finnen was halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw toetreding tot de Europese Unie een reuzenstap. Eindelijk onder de veiligheidsparaplu van het westen. Eindelijk konden het handjevol Finnen langs de 1200 kilometer gemeenschappelijke grens met Rusland opgelucht adem halen. Finland is dan ook, anders dan de Scandinavische bondgenoten Zweden en Denemarken en nog heel anders dan Noorwegen een enthousiast en loyaal lid van de Europese Unie. Doet gewoon mee met de euro, heeft ook geen andere uitzonderingen bedongen.

Gastvrouw van het Fins voorzitterschap op Eurotop in Helsinki tijdens een persconferentie van de toemmalige Turkse premier Ecevit en zijn collega van buitenlandse zaken Çem
foto: © Peter-Vincent Schuld

In 1999 vervulde Finland voor het eerst het halfjaarlijkse Europese voorzitterschap. Ze verbaasden alles en iedereen in de Europese Unie. Twee in het oog springende bijeenkomsten van regeringsleiders. Die werden toen nog in het land van het voorzitterschap gehouden.

In oktober in Tampere. Daar werd bepaald wat er allemaal zou vallen onder de justitiepijler, die in het Verdrag van Amsterdam was opgetuigd. Het Europees asielbeleid blijkt nu in 2019 het voorbeeld voor de stelling dat de lijst met actiepunten van Tampere nog steeds niet volledig is omgezet in dagelijks Europees beleid.

 

Toenmalige Nederlands Premier Wim Kok (inmiddels overleden) kijkt naar het sloganbord van het Finse voorzitterschap van de EU in 1999 dat luidde “Europe into the new millenium” tiijdens de Eurotop in Tampere, Finland
foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar de Finnen waren in alle eenvoud en zwijgzaamheid twee maanden later ook gereed voor nog een belangwekkende Europese Raad. Het Verdrag van Maastricht bepaalde meer Europese aandacht voor buitenlands en defensiebeleid. De Finnen gaven de concrete aanzet. Ook het begin van de onderhandelingen richting de grote uitbreiding van 2004 vonden in december 1999 in Helsinki plaats. Met merkwaardige perikelen rond Turkije.
Onderschat dus de Finnen binnen de Europese Unie niet.

Aankomst Turkse premier Ecevit op de Eurotop in Helsinki, december 1999
foto © Peter-Vincent Schuld

Zo weinig als er de afgelopen maanden werd verwacht van de Roemenen, zo veel wordt verwacht van de Finnen. Maar de agenda van de dag is ook van belang. De Roemenen moesten veel huiswerk doen op het gebied van de wetgeving. In de aanloop naar de Europese verkiezingen werden in ruim twee maanden meer dan 90 wetsvoorstellen afgerond en in het Europese Staatsblad gebracht.

Familiefoto van de toenmalige Europese Staats- en regeringleiders op de Europese top te Helsinki op 11 december 1999
foto: © Peter-Vincent Schuld

Nu mogen de Finnen. En ze kunnen weinig meer doen dan het proces begeleiden op weg naar nieuwe mensen op topbanen, naar een nieuwe Strategische Agenda en het tot leven brengen van een nieuw Europees Parlement en een nieuwe Europese Commissie. Het maakt de Finnen niet uit. Geen woorden, maar daden.

Willen de staats- en regeringsleiders even lachen naar de fotografen?
Zo geschiedde op de Eurotop te Helsinki, december 1999
foto: © Peter-Vincent Schuld

Een bescheiden en sober program voor het voorzitterschap laat vier prioriteiten zien, waarvoor het werk al redelijk op streek is. De Finnen willen zich actief beijveren voor de waarden van de rechtsstaat en daarmee vooral richting Polen en Hongarije actief zijn. Daarnaast wil het zuinig en energiearm functioneren. Duurzaam Europa – duurzame toekomst. Het voorzitterschap wil ook – heel Fins – minder vergaderen en dus minder praten. De veiligheid van de burgers en meer sociaal beleid op Europees vlak staat ook hoog op de agenda. De Finnen doen gewoon wat nodig is.