Verkiezingen: Het niet luisteren naar argumenten staat gelijk aan het slopen van bruggen

0
Het slopen van een brug zoals hier op de A16, een tijdje terug foto: © Peter-Vincent Schuld
Verkiezingen: Het niet luisteren naar argumenten staat gelijk aan het slopen van bruggen
door: Peter-Vincent Schuld
ik kan niet anders vaststellen dat het geschreeuw ter schijnbare onderbouwing van een argument en de politieke correctheid elementen zijn die weloverwogen worden aangewend om de noodzakelijke “bruggen” in onze samenleving te slopen.
De sloop van een brug zoals hier op de A16 een tijdje terug
foto: © Peter-Vincent Schuld

Als je niet tot het ene kamp behoort dan wordt je geacht het andere kamp te bemannen.

Maar er zijn meer bruggen die standpunten naar elkaar toebrengen.
.
Waarop baseert iemand zijn mening? Op welke informatie, op welke peilers, en zijn de pijlers waar een mening gebaseerd wel feitelijk en stevig genoeg? Waarop, het woord maakt deel uit van een serie belangrijke woorden die met een “W” beginnen, wat? wie?, waar?, waarom?, op welke wijze?.
.
Wij, vrije denkers  moeten ons op die brug begeven om kennis en kunde op te doen, om te
.
Een mening vormen, de waarheid zoeken, het is en blijft een ontdekkingstocht naar onontgonnen kennis en wetenschap, het leggen van causale verbanden, zoeken naar ijkpunten in de geschiedenis.
.
Ik kom aan beide zijden van het politieke spectrum meningen en opvattingen tegen die zo scherp zijn dat er geen brug op te bouwen valt.  Iedereen lijkt zicht te verplaatsen in een gepantserde trein, opeengepakt, doof en en ogenschijnlijke onkwetsbaar, maar ook een gepantserde trein kan uit de rails lopen.
Een gepantserde trein, zoals ooit in gebruik bij het Sovjet-leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en hier ten toon gesteld in Odessa, Oekraïne
foto: © Peter-Vincent Schuld

Er is een groot verschil tussen het schrijven van columns waarin wij onze eigen gedachten en meningen verkondigen, die u terug kunt vinden in de dag-, avond-, en nachtdenkers en pure journalistieke verhalen. Soms merken we aan de reacties dat mensen niet altijd in staat zijn dat onderscheid te maken, ondanks dat het er duidelijk bij staat vermeld.

Het slopen van een brug zoals hier op de A16, een tijdje terug
foto: © Peter-Vincent Schuld
Enfin, met de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Nederland achter de rug en met de parlementsverkiezingen in België en de Europese verkiezingen in de dagen die volgen wordt 1 ding duidelijk;
Het gezond verstand en het luisteren naar inhoudelijke argumenten lijken volstrekt verdwenen. Elk debat, en zeker op sociale media gaat gepaard met het elkaar uitmaken voor rotte vis.
.
Er wordt met stenen en andere projectielen naar elkaar over de brug gesmeten om nadien de toegang over de brug naar elkaar onmogelijk te maken door het wegnemen van het spreekwoordelijke brugdek. Zo komen er dus onvermijdbare conflicten.
Het slopen van een brug zoals hier op de A16, een tijdje terug
foto: © Peter-Vincent Schuld
De ene keer ben je een racist, de andere keer een fascist, dan ben je weer eurofiel.
Waar zijn we in godsnaam mee bezig?
.
Er wordt gesmeten met kwalificaties die eerder te maken hebben met een tekort aan kennis en een gebrek aan inhoudelijke argumenten dan dat er een serieus gesprek te voeren valt. Elk kritische vraag wordt meteen in de kiem gesmoord.
Je mag je echt de vraag stellen of dit een wenselijke ontwikkeling is in de democratie.
Het slopen van een brug zoals hier op de A16, een tijdje terug
foto: © Peter-Vincent Schuld

De railing langs de brug is bedoeld om je veilig over de brug te verplaatsen, zonder de kans te lopen er van af te waaien of er vanaf te vallen, kortom om je veilig te voelen en veilig te zijn om een ander aan de andere zijde van de brug te benaderen. Het elkaar uitmaken voor van alles en nog wat staat een beetje gelijk aan het tot stand brengen van angst, zeg maar het wegnemen van de veiligheidsrailing op de brug.

Het wegnemen van een railing bij de sloop van een brug zoals hier op de A16, een tijdje terug
foto: © Peter-Vincent Schuld

Een vraag wordt gesteld aan de ene kant van de brug, de woorden die bij de vraag horen
leggen een afstand over de brug om te komen bij de gesprekspartner aan de andere kant van de brug. Het antwoord dat op de vraag volgt, daarvan mag je verwachten dat deze die zelfde afstand naar de vraagsteller overbrugt.
het wegnemen van een railing bij de sloop van een brug over de A16
foto: © Peter-Vincent Schuld

Met elkaar in debat gaan heeft niet alleen de bedoeling om je eigen mening te profileren, ook om te kijken of er een brug te vinden is tussen de standpunten.

Als een brug eenmaal gesloopt is kost het weet ik hoeveel inspanningen om de brug weer te bouwen.
De sloop van een brug zoals hier op de A16 een tijdje terug
foto: © Peter-Vincent Schuld

Of dit nu tussen mensen onderling is, tussen staten onderling. Soms neig ik de mening toegedaan te zijn dat in de twee wereldoorlogen die ons continent zo hard troffen en  waarin zovele slachtoffers zijn gevallen  louter het opschrift lijken te dragen “alles voor niets”.

.
Besef dat de eerste doelen die in een oorlog aangevallen worden de bruggen zijn.
Dat is pas noodzakelijk als woorden en de rede hebben gefaald.