Visserij in nood: Geen boter maar diesel bij de vis

0
Vissersschip, aangemeerd in de haven van Den Helder, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Jan Schils

Europa laat eigen vissers in de kou staan

In het Europees Parlement wordt er vanuit verschillende politieke partijen bij de Europese Commissie op aangedrongen om maatregelen voor te stellen om de EU-visserij beter te beschermen in plaats van de visserij-activiteiten te beperken. Zo varen dit jaar zeker 13 Nederlandse viskotters niet meer uit richting Noordzee.

Vissersscheopen aan de kade in de haven van Den Helder, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De scheepseigenaren wachten op betere tijden of ze geven er definitief de brui aan. SGP-parlementslid Bert-Jan Ruissen spreekt van een zorgwekkende situatie. Ook in België en Frankrijk doet deze ontwikkeling zich voor.

Gulf bunkerschepen waarmee de schepen met diesel worden bevoorraad in de haven van Den Helder, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Er zijn verschillende oorzaken voor de malaise in de visserij zoals de hoge dieselprijzen, de EU-regelingen over de aanlandplicht, het puls-verbod en de slechte vooruitzichten door de inrichting van gesloten zeegebieden en het aanleggen van windmolenparken.

Niet iedereen is blij dat het is, die Afrikaanse vis. Op de foto Afrikaanse vrouwen met verse vis in Parakou, Benin
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dat alles heeft ertoe geleid dat zelfs vangstquota onbenut zijn gebleven. Ook Ruissen pleit voor een betere bescherming  van de visserij:  “Vis is gezond. En vis uit de Noordzee is milieuvriendelijker dan import uit Azië of Afrika.”

Visser met vangst op de aanlegsteiger in de Wat Phu regio gelegen aan de Mekong in Laos Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dit laatste klopt voor honderd procent en is beangstigend want door het lakse optreden van de EU wordt de Europese markt overspoeld met vis uit o.m. Zuidoost-Azië, die niet deugt…Want de chronische overbevissing en teruglopende visserijquota hebben veel vissers in de problemen gebracht, maar tegelijkertijd ook geleid tot het ontstaan van viskwekerijen. Niet alleen in Europa, ook in o.a. Zuidoost-Azië.  

Vissers in aan het werk in de Mekong delta nabij Phnom Pehn, Cambodja
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zo was een van de eerste vissoorten, die in Nederland werden gekweekt de meerval. Maar de viskwekerijen rezen vooral in boven genoemde regio (Thailand  en de Mekong Delta in Vietnam) als paddenstoelen uit de grond en vormen ook het centrum van de productie, waar van begeleidende regelgeving zoals in de EU geen sprake is. Dat is zeer zorgwekkend want de rivier de Mekong is een van de meest vervuilde rivieren ter wereld, waarin massaal bestrijdingsmiddelen en allerlei giftige en andere afvalstoffen worden geloosd. De tilapia en pangasius, die hier in Europa bij de visboer en de supermarkten worden verkocht en op uw bord belanden zijn merendeels afkomstig uit de Mekong Delta. De kwekers van genoemde vissoorten hebben geen scrupules.

Vissers aan het werk in de Mekong delta in Phnom Pehn, Cambodja
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ze dienen de vissen kwistig antibiotica toe en deinzen er evenmin voor terug conserveermiddelen te injecteren, waardoor het gewicht toeneemt. Het ergste is dat de EU niet optreedt, erger nog: de van bedenkelijke kwaliteit ingevoerde vis uit de Mekong Delta mag om politieke redenen zo weinig mogelijk of helemaal niets in de weg worden gelegd bij invoer in Europa. Geen serieuze controle dus!