VLM snijdt hard in vluchten en vloot

0
927
Toestel van VLM landt op de Luchthaven van Brussel (Zaventem) foto © Peter-Vincent Schuld
(inmiddels IS VLM op 31 augustus 2018 in vereffening gegaan en is de maatschappij opgehouden te bestaan)
VLM snijdt hard in vluchten en vloot
door Peter-Vincent Schuld
De ooit met trots door de Antwerpse zakenman Freddy Van Gaever opgerichte Vlaamse Luchtvaartmaatschappij is al vaak in de turbulentie terecht gekomen.
Topman Johan Maertens maakte bekend dat VLM voorlopig alleen nog maar op London City Airport en Zürich zal blijven vliegen. De bestemmingen Aberdeen, Birmigham, Keulen-Bonn, München en Rostock zullen niet meer worden bediend
.
Geplande nieuwe lijnen op Manchester vanuit Antwerpen en Oostende zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ook zijn er voornemens om het mes te zetten in de vloot van VLM.
VLM gaat zich meer richten op chartervluchten en privévluchten.
VLM werd door Van Gaever in 1992 opgericht. Van Gaever had al geruime tijd ervaring in de wereld van transport en luchtvaart wegens zijn werkzaamheden bij Delta Air Transport (DAT) een regionale luchtvaartmaatschappij dat later opging in de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij, het inmiddels eveneens failliete Sabena.
1995: Sabena en dochter Delta Air Transport (DAT) bevinden zicht nog op de luchthaven van Antwerpen
foto © Peter-Vincent Schuld
VLM werd het bekendst door haar vluchten op London City Airport vanaf Luchthaven Antwerpen. Nadien werd op London City Airport ook gevlogen vanaf Rotterdam, Brussel, Amsterdam en Luxemburg en nadien werden de kanaaleilanden Isle of Man en Jersey ook bediend vanaf London City Airport.
Inmiddels was VLM overgenomen door de Nederlandse zakenman en luchtvaartentrepreneur Jaap Rosen Jacobson, en bleef tot en met 2007 een zelfstandige Vlaamse luchtvaartonderneming. KLM-Air France nam VLM op haar beurt over en integreerde VLM in 2009 in CityJet waarmee de bekende blauwe vliegtuigen (voornamelijk Fokker 50) in 2010 van uiterlijk veranderden en de CityJet kleuren voerden. De liefde van KLM-Air France voor VLM was maar voor korte duur.
Luchthaven Antwerpen
foto © Peter-Vincent Schuld

Het bedrijf was verlieslatend in in 2012 wilde KLM-Air France van haar aankoop af en werd het in 2014 verkocht aan het Duitse Intro Aviation dat het al weer in oktober verkocht aan het toenmalig management van VLM waarmee het weer een zelfstandige luchtvaartmaatschappij werd.

De onderneming was slechts een korte tijd gegund. in mei 2016 ging VLM failliet en kwam de onderneming in handen van het Nederlandse SHS Aviation.
op 30 oktober 2017 ging het weer haar oude en beproefde lijnvlucht vervullen op London City Airport, waar het allemaal mee begon.
Door de jaren heen is VLM op een aantal vruchtvolle jaren na, een zorgenkindje gebleven. De laatste ontwikkelingen laten zien dat VLM nog steeds niet vrij is van zorgen.