Vogels en mensen: Over kwetteren en napraten

Peter-Vincent Schuld

Het sociaal gedrag van vogels bestaat veelal uit geluid maken. Het sociaal gedrag van mensen is in dit opzicht niet veel anders.
Een bepaald soort voortbrengen van geluid door mensen noemt men praten.

Een alleraardigst instrument in de communicatie. Maar vaak is het praten te omschrijven als kwetteren.
Inhoudsloos en elkaar napratend kwetteren.

Ik mijd sinds jaar en dag al verjaardagsfeestjes , trouwerijen en andere gelijkaardige sociale evenementen. (Dus stuur me geen uitnodigingen want ik kom toch niet). Waarom? Dat gekwetter over niks. Meningen die de tafel overgaan op basis van “hear say” of aannames zonder enige feitenkennis.
In de journalistiek is het soms niet veel anders. Spijtig genoeg, maar helaas wel waar.

Napraten, je zal er maar niet aan meedoen. Je zal maar een sociaal uitgestoten worden omdat je een onderbouwde mening hebt die niet “main stream” is of dat je de nuances op grond van feiten ergens anders legt waar je “geacht wordt” ze neer te leggen. De dictatuur van de door velen gewenste sociale acceptatie?

papegaaien
Dwergpapegaaitjes, foto © Peter-Vincent Schuld

Het lijkt er vaak wel op. Oh, begrijp me niet verkeerd…dit gegeven doet zich voor in alle gelederen en flanken van de meningsvorming. Geen zuil, geen politieke overtuiging is hiervan uitgesloten. Links, rechts en midden. Overal gekwetter, oorverdovend en irritant gekwetter. De discussies over Europa….
wat voor feitelijke onzin ik overal hoor en lees uit de monden van EU-criticasters. De discussies over de islam….hoeveel volstrekte waanzin ik hoor uit de monden van politiek correcte en alles verdoezelende figuren. Vrij en onafhankelijk denken? Vergeet het maar. Nadenken? Vergeet het ook maar.

Iets meer dan een tweetal decennia terug hadden we nog zo’n beroeps-kwetteraar. Namelijk PvdA-VARA corifee, kasteelheer, salonsocialist en tevens gekend drankorgel genaamd Marcel van Dam die de vermoorde politicus Pim Fortuyn toe sneerde een “minderwaardig mens” te zijn, in het Duits vertaald luidt het “Untermensch”. Terwijl Fortuyn niets anders deed dan feitelijkheden op tafel te leggen. Terwijl thans wijlen Fortuyn de heer van stand bleef verlaagde Van Dam zich tot een politieke Tokkie, zich verbaal gedragende als Pa Flodder. Van Dam zijn mond was niets anders dan een open riool, totaal verstoken van enige realiteitszin en feitenkennis, zonder enig inhoudelijk en gestaafd weerwoord.

Maar niks onverbeterlijk als een mens, twee decennia later wordt er nog steeds gekwetterd. Het is beter om te luisteren naar het gekwetter van de vogels.
Bij de vogels spreekt de natuur, het kwetteren van de mens komt eerder voor aan een gebrek aan verstand of de angst om sociaal uitgesloten te worden.

papegaaienliefde
Bij vogels spreekt de natuur, dwergpapegaaitjes foto © Peter-Vincent Schuld

Kwetteren, een schier ondoordringbare akoestische jungle. Met aannames die voor feiten doorgaan, waarop mensen beslissingen nemen of handelingen verrichten.

Zo blij dat we bij ons binnen het team van Facts Found inhoudelijk met elkaar van mening kunnen verschillen, maar wel naar elkaar luisteren. Zodat woorden door de leden van het team niet vervallen in irritant gekwetter, maar interessante discussies die leiden tot verhalen, verhalen die we met u willen delen.
Het vertellen van verhalen op basis van feiten. Dit is en dit blijft Facts Found. Voor u, vrije denkers en vrije journalisten. We praten anderen niet na. Geen gekwetter, maar een na overdenking geschreven letter.

papegaaien
Luisteren naar elkaar, foto dwergpapegaaitjes foto © Peter-Vincent Schuld