U HEEFT VOLGENS MIJ MENTALE LEPRA!

Peter-Vincent Schuld

Nederland lijkt een postmodernistisch reservaat geworden te zijn voor mentale leprozen met als dieptepunt de opkomst van Zwarte Piet sloopster Sylvana Simons alias Zwarte Griet.

Zwarte Griet komt niet via uw schoorsteen binnen, dus u hoeft uw verticale huis-uitlaatpijp niet dicht te metselen, madam komt binnen via uw beeldscherm. Madam draagt een media-virus met zich mee dat zo besmettelijk is als de builenpest.

Afgelopen week sloeg het door Sylvana Simons gedragen media-virus over op een of andere rare Tilburger, een zekere Herman Fitters.
Deze Fitters begon te mekkeren over een standbeeld in het Tilburgse Wilhelminapark ter ere van Peerke Donders, officieel geheten “Petrus Donders”.

Peerke Donders was een man, kort uitgelegd, die na een loopbaan als kinderarbeider in de Tilburgse textielindustrie er voor koos om het priesterambt te gaan bekleden en uiteindelijk in Suriname belandde waar hij onder meer zich opwierp als hoeder en helper van mensen die er aan lepra leden.

huis-peerke-donders
Het huisje (replica op de zelfde plaats) waar Peerke Donders geboren werd in het buitengebied van Tilburg-Noord (De Heikant) met de Nederlandse en Surinaamse vlag gebroederlijk naast elkaar (c) Peter-Vincent Schuld

Zijn lichaam ligt begraven in de linkervleugel van de Petrus en Paulus Kathedraal in Paramaribo en tot op de dag van vandaag wordt Peerke Donders zowel in Suriname als in Nederland postuum op handen gedragen, vereerd en zelfs zalig verklaard voor Paus Johannes Paulus de Tweede.

Het standbeeld dat in Tilburg is neergezet, dateert al van 1926 en beeldt de barmhartigheid uit van Peerke Donders naar een door lepra getroffen man door middel van een oplegging van de zijn hand op de geknielde donkere man zijn hoofd. Het beeld spreekt niets meer en niets minder uit dan naastenliefde bezien vanuit het perspectief in de tijd waarin het bijna honderd jaar oude standbeeld werd opgericht.

Klaagkanarie Herman Fitters zegt zich te schamen voor het beeld dat in 2002 werd verklaard tot rijksmonument.

Volgens Fitters zou het beeld de koloniale en raciale verhoudingen uitbeelden. Nou meneer Fitters…… ik ga u een diagnose stellen.
U lijdt, zo ik denk, echt aan mentale lepra. Uw hersencellen sterven blijkbaar af als creperende kakkerlakken die net bezoek hebben gekregen van een ongediertebestrijder.

Koloniaal verleden? Mag ik u even meenemen naar 1975? Het jaar waarin Suriname, stomste fout ooit, onafhankelijk werd en zodoende werd gestort in een politieke afgrond met armoede en met als dieptepunt de moord op 15 advocaten, politici en vakbondslieden? Een land dat nu een president heeft die een veroordeeld narco-crimineel is en ook zijn hand had in de decembermoorden van 1982.

Meneer Fitters, ga nou eens stevig headbangen met een hunebed, misschien helpt dat wat tegen uw mentale lepra. Uw gelul in de ruimte dient niets en niemand en al helemaal niet de door mij enorm geliefde Surinaamse bevolking die gewoon een goed bestaan wil hebben in een ordentelijke rechtsstaat.

peerke-donders
Het standbeeld van Peerke Donders met de postuum omgehangen medaille “Officier in de orde van de Zwaan”(c) Peter-Vincent Schuld

Gelukkig was er een organisatie die wel het verstand had om Peerke Donders en zijn standbeeld de eer te geven die gerechtvaardigd was.
Pacte des Cygnes oftewel het Zwanenverbond. Het betreft hier een illuster genootschap dat streeft naar meer verbondenheid van Nederlands en Belgisch Brabant overeenkomstig de grenzen van het oude Hertogdom Brabant, maar binnen een verenigd Europa. De organisatie verwierf bekendheid door als een soort van Bokkenrijders links en rechts ludieke acties te houden. De organisatie ridderde postuum Peerke Donders en het betrokken standbeeld door deze te onderscheiden met de medaille behorende tot de in het leven geroepen “Officier in de orde van de Zwaan”.

In het diepste geheim werd het standbeeld in Tilburg voorzien van de medaille en daarop trots getoond aan Facts Found.

In Nederland krijgen de schreeuwende cultuurrelativisten een steeds grotere muil. Tuurlijk hebben zij recht van spreken op grond van de vrijheid van meningsuiting, het hoogste goed. Dat dit soort typetjes daarmee de aandacht van diverse media krijgen is evident. Veel aandacht besteden aan zaken waar het vooral niet om gaat. Mijnheer Fitters, geen weldenkend mens zit op uw dom gelul te wachten, geen helder denkend mens zit op Sylvana Simons en consorten te wachten. Als u echt zo begaan bent met het trieste lot dat de slaven van weleer ten deel vielen, steek uw lamme luie poten uit uw mouwen en ga u bekommeren om de mensen in Suriname die het echt slecht hebben ten gevolge van een “shithole” situatie die is ontstaan na de onafhankelijkheid van het land.

1 REACTIE

  1. A fɑscinating discussion is worth comment. I believe that you should
    write more about thiѕ іssue, it might not
    be a taboo subject but usually foⅼks don’t speak about such subjects.

    Tо the next! ᛕind regards!!

Comments are closed.