Zoon Halsema spoort blijkbaar niet, Halsema zelf spoort niet, er spoort niks in Amsterdam behalve de treinen.

0
2508
Het enige dat in Amsterdam nog spoort zijn de treinen Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Telegraaf opende er groot mee. De zoon van burgemeester (15) die een inbraak zou hebben gepleegd.

Dat komt keihard binnen in Linkse Kringen.
Met een vriendje op een ander zijn woonboot met iets dat toch wel verdacht veel op een wapen leek.

Bij het arriveren van de politie zette de vermeende jongen van Femke H. het op een rennen.

Want laten we eerlijk zijn. Iedereen die niets fout heeft gedaan gaat op de vlucht als de politie komt. Zeker als de avond is gevallen en je met een ‘wapen’ zwaait om gloeiende goedendag te roepen.


Je hebt áltijd slachtoffers en daders. De tweede soort kan ook het eerste zijn als je maar lang genoeg dure woorden gebruikt om zaken om te draaien.

Wegpraten is een intellectuele vorm van weglopen. De rotte appel valt niet ver van de peperdure ambtswoning. Alles is slechts schijn.


Haar zoon is pas 15 jaar. De arme jongen.Zij heeft criminologie gestudeerd. Een witte erfzonde om kwetsbare daders te begrijpen.


Burgemeester H. verklaarde eerder dat zij ‘drugscrimineeltjes bij de nekvel wil grijpen’. Hard on crime thats hell’s high heel Femke. Je bent er klaar van.

De gemeente, politie en justitie willen namelijk de Top600-aanpak uitbreiden naar drugscriminelen.

‘We willen er eigenlijk voor zorgen dat beginnende drugscrimineeltjes opgenomen kunnen worden in de Top600, waardoor ze snel in hun nekvel gegrepen kunnen worden en op een ander spoor gezet kunnen worden’, lichtte  burgemeester H. eerder toe. 

Femke H. heeft helaas haar zoon van 15 jaar nog niet op een ander spoor weten te zetten. Wat een huiselijke misère.

De jongen is wel in zijn kraag van het waarschijnlijk dure designer shirt gegrepen. Maar niet door moeder de vrouw. Ziet u het voor u. Waar is papa eigenlijk in het verhaal? Op de uitkijktoren voor ellende?

Het telefoontje van de politie naar Felle Femke H. die hoogstampvoetend naar het bureau gaat, het moet een esthetische extatische climax zijn voor alles buiten de normen van GroenLinks.

Green is the new Black. Prison Son Break. The Missing Kid. Een reconstructie en series graag.


Femke H. besloot een briefje te schrijven om één en ander toe te lichten. Dan doen moeders terwijl zij het liefst de benen van hun eigen bloed willen breken.


‘Mijn zoon heeft geen gewapende inbraak gepleegd. Mijn zoon had een (verboden) nepwapen bij zich waarmee hij selfies maakte en was met vriendjes zich aan het vervelen en aan het klieren.

Zij vonden een verwaarloosde en verlaten woonboot, waar zij naar binnen zijn gegaan. Daar vonden zij oude brandblussers die zij naar buiten hebben gesleept en leeg hebben gespoten. Politie is op de overlast af gekomen, mijn zoon is gaan rennen, heeft paniekerig het nepwapen weggegooid, is toen alsnog gestopt en ingerekend.’


Het is heel normaal dat je als 15-jarige een nepwapen bij je hebt, we gaan er maar even van uit dat het heel nep was, het is nog normaler dat je met je vriendje in een woonboot van een ander gaat zitten, we moeten er maar weer vanuit gaan dat deze verwaarloosd was, en het is volstrekt normaal dat je met je ‘wapen’ op de ‘verlaten’ boot selfies gaat maken als stoere jongens onder elkaar, tot slot ren je dan doodnormaal weg voor de politie.


Meerdere politiemensen zeggen volgens de Telegraaf van hogerhand opdracht te hebben gekregen om te zwijgen over het Femke H.  zoon-incident. Die nare klokkenluiders toch.


Femke H. wil geen andere behandelingen van haar zoon, ze vroeg wel om discretie. Daar kun je een dubbele uitleg aan geven. En deTelegraaf blijft vanzelfsprekend fout.


Boeiend om het vervolg te bekijken.The Story of the Son. Negen maanden cel, boete tot 20.500 euro en een strafblad. Dat staat er op het zwaaien met een nepwapen. Loopt zo’n rondvaart niet. De toeristen kunnen hun hart ophalen.


Na de werkstaf van 20 uur op het kantoor van mother dearest komen de psychologische sessies bij een freud psychiater. Maar mama je was nooit thuis? Papa, je hebt een drukpunt mijn verloren zoon. Mama weent en roept ‘ik probeer toch alle grachten schoon te houden en van Boerka’s te houden’. Amsterdam huilt. 


De Top 600, zeg maar de criminele jeugdquote bevat veelplegers die over een periode vijf jaar zijn aangehouden voor een high impact delict. Dan moet je denken aan inbraak of straatroof. Ook zijn ze minstens drie keer veroordeeld voor een foutje of geintje.


Gelukkig, laten we het hopen, heeft de zoon van Femke H. nog geen drie strikes out op zijn beroemde geweldige naam staan. Dat is tenminste te wensen. Anders horen we het wel van de Telegraaf.


Of heeft hij  al vaker ‘selfies’ gemaakt met zijn nepwapen met een vriendje bij ‘verlaten’ winkels, huizen, banken en wat nog meer? Waarom luisteren jochies toch eerder naar een master class van de Neus dan naar hun ambitieuze moeder?


Want selfies maken met je nepperd is voor 15 jarigen, die best wel begrijpen wat goed en fout is, zeker als zij uit een keurige slimme moreel hoogwaardige familie komen, een schitterende hobby, om ook je conditie op peil te houden bij het schijnvluchten voor de arm van de wet die aan mama vastzit.


Heeft de knul dit geinige speeltje trouwens met kerst gekregen van mams met een cursus selfie-fotografie op andermans eigendom in de nachtelijke uren van een duistere hoofdstad plus een boekje hard wegvluchten voor dummies bij een schijndelict?


Volgend jaar een chemiedoos vragen om fake synthetische drugs op festivals te verkopen waar zelfs acteurs en hardlopers een nepsnuif van kunnen nemen. Op je 16de ben je immers ook nog maar een kind van een burgemeester tegen criminaliteit in oorlogstijd.


Het probleem van progressief links is, en ik ben sociaal-economisch links maar niet hypocriet links, dat de Linkse Morele Lieden (LML, voorheen Laat Maar Lullen Types)  zich naar voren glijduwen om hoog op de morele toren van ethische gelijkheid te gaan staan joelen naar anderen met hun dogmatische echo’s maar het eigen hufterige falen nooit zien.


Was het de verloren zoon van Geert W. met de vergeten zoon van Thierry B. geweest die met een ‘nep’ wapen selfies stond te maken na -geen inbraak- maar een geintje op een woonboot, waarna zij wegrenden voor de blauwen dan was de linkse gemeenschap uit de altijd wederkerende woede op neoconservatief rechts gekropen om nog bozer en vuiler op de man te reageren. 


Zie je wel. Dat krijg je van de populistische opvoeding van Geert W en Thierry B. Aanzetten tot haat, geweld en criminaliteit. Waarom hebben zij hun 15 jarige schoffies niet eerder bij de haren gegrepen? Mogen populisten wel zoons krijgen? Dat soort vragen.


Waarom Femke H. heb jij je 15 jarige zoon met nepwapen, die in de donkere uren aan het rondstruinen is met een vriendje en wegvlucht voor de politie niet eerder aan zijn genharen gegrepen? Iets meer thuis zijn en weten wat je zoonlief uitspookt?


Velen hopen dat Femke H. een betere bestuurder is dan opvoeder. Amsterdam heeft best last van criminaliteit, ook van rottige zoontjes trouwens. Amsterdam huilt, een tragiekomedie van multitasking generatie Z. Zoon.